Hard werken om naar de wereldtop te komen.

GOLF.NL Interview: Anne in de achtervolging

11 april 2017 Redactie GOLF.NL

Anne van Dam speelt deze week op de Ladies European Tour de Lalla Meryem Cup in Marokko. De grote vraag: is ze met haar ‘nieuwe’ swing al klaar voor een topresultaat?

Met haar eerste overwinning op de Ladies European en een knappe 17de plaats op de jaarranglijst kende Anne van Dam een heel goed 2016. Op dezelfde voet doorgaan zou je denken. Niet dus. De 21-jarige speelster van Golf Team Holland heeft een nieuwe coach en een aangepaste swing. 

‘Mijn uiteindelijke doel is de wereldtop halen, meedoen om de overwinning in majors’, zegt Van Dam. ‘Om dat te bereiken moet ik nu dingen aan mijn spel veranderen en verbeteren.’ 

Een paar maanden terug brak ze met coach Eric der Kinderen. ‘Dat was de moeilijkste beslissing die ik in mijn leven heb moeten nemen, ik heb er wakker van gelegen. Vanaf mijn tiende heb ik met Eric gewerkt. We hebben samen veel bereikt en Eric heeft me op een heel hoog niveau gebracht. Maar ik voelde dat ik om een volgende stap te kunnen maken voor iets nieuws moest kiezen.’ 

Dat nieuwe is de samenwerking met de Deen David Dickmeis die meerdere succesvolle Deense speelsters onder zijn hoede heeft, zoals Nanna Koerstz Madsen en Emily Kristine Pedersen. Van Dam voelt zich na een paar maanden al helemaal thuis in ‘Team Denmark’. 

‘De Denen zijn fijne, rustige mensen die heel hard werken en altijd willen winnen. Bij de onderlinge partijtjes gaat het er fel aan toe, daar worden we allemaal beter van. David is een coach die heel kritisch is en niets aan het toeval overlaat, dat werkt voor mij erg goed.’ Deens spreekt Van Dam nog niet. ‘Ha, nee, alleen de scheldwoorden na een slechte slag, die ken ik inmiddels allemaal wel.’

Slagenrepertoire

Van Dam heeft niet alleen haar swing aangepast, ook het korte spel ging flink op de schop. ‘Ik heb een waslijst van technische dingen waar ik aan moet werken. Ik heb vorig jaar prima gepresteerd, maar ik was niet tevreden over mijn swing. Ik had veel compressie en handenrotatie, op dagen dat mijn timing minder goed was kreeg ik meteen problemen. Op de meeste banen van de Ladies European Tour kom je daar nog wel redelijk mee weg, als je de wereldtop wilt halen niet.’

Rond de greens heeft Van Dam behoefte aan veel meer variatie in haar slagen. ‘Mijn wedgespel was heel statisch en eendimensionaal. Ik moet veel meer kunnen variëren met verschillende soorten spin en hoogte, dat heb je gewoon nodig op moeilijkere banen met harde en snelle greens.’ 

Ze traint af en toe ook met NGF-bondscoach Maarten Lafeber. ‘Maarten kan dingen heel simpel uitleggen en hij kan alle type slagen ook voordoen, dat geeft mij als speelster toch iets extra’s.’ Van Dam realiseert zich dat ze haar slagenrepertoire flink moet uitbreiden om de strijd aan te kunnen met de wereldtop. ‘Het damesgolf wordt ieder jaar sterker. Kijk naar de Koreaanse speelsters, die trainen vanaf hun tiende zoals ik nu pas train. Nee, ik had het niet anders willen doen, want ik heb een gelukkige jeugd gehad en bij veel Koreaanse meisjes twijfel ik daar over. Maar ik heb wel een achterstand op die Koreaanse speelsters en moet serieus in de achtervolging.’

Longhitter

Van Dam speelde dit jaar pas twee toernooien. In het World Ladies Championship China eindigde ze in de achterhoede en twee weken terug miste ze in Frankrijk de cut in het Terre Blanche Ladies Open 2017. Niet zo gek gezien de technische veranderingen die ze doorvoert. ‘Dit is zeker niet de makkelijkste periode uit mijn loopbaan, frustrerend vaak. Het is lastig om patronen die je vanaf je jeugd hebt getraind er uit te krijgen. Maar ik moet hier doorheen. Niet toegeven aan de neiging terug te vallen in oude gewoontes, maar accepteren dat het soms flink mis gaat zoals twee weken terug in Frankrijk met een eerste ronde 82.’ 

De aangepaste swing zorgt er in ieder geval nu al voor dat de 1.82 meter lange Nederlandse haar rug ontlast. ‘Vorig jaar heb ik veel last gehad, tijdens het spelen en tijdens het trainen. Ik draai mijn lichaam nu iets anders en mijn rug voelt stukken beter.’

Van Dam is dé longhitter op de Ladies European Tour, niemand slaat de bal verder dan de Arnhemse. Gaat de swingverandering ten koste van afstand van de tee? ‘Nee hoor, ik sla de bal zeker niet minder ver, wel een stuk hoger. Ik had een strakke, vrij lage balvlucht. Fijn in de wind, maar met een hogere balvlucht krijg ik veel meer controle en mogelijkheden.’

LPGA Tour

Van Dam hoopt deze week in Marokko natuurlijk mee te doen om de overwinning, maar ze is ook realistisch. ‘Ik zou hier zomaar heel goed kunnen spelen, maar het kan ook weken of zelfs maanden duren voor ik de resultaten ga zien van al het harde werken. Het is afwachten, garanties heb je nooit in golf.’Gelukkig is het eerste grote doel dit jaar nog een paar maanden weg. ‘Half september is het Evian Championship (een major), daar wil ik in ieder geval klaar voor zijn.’

Daarna is alles gericht op het hoofddoel in 2017, via de Qualifying School speelrecht veroveren voor de LPGA Tour in 2018. ‘De Ladies European Tour is ook een mooi circuit en heel goed voor mijn ontwikkeling de eerste jaren als professional. Maar als je de ambitie hebt de wereldtop te halen moet je snel naar de LPGA Tour. Dat is wat ik wil, want ik weet dat ik de potentie heb om ook daar succesvol te zijn.’